woensdag 30 januari 2008
Boris Eifman’s Meeuw
Om vijf uur, diezelfde maandag, werd ik gebeld door een vriend of ik hem wilde vergezellen naar een balletvoorstelling. Hij is eigenaar van een bar/ nachtclub. De solist van het dansgezelschap vormt vaak tot in de late uurtjes gezelschap in zijn Bubblebar. En had hem uitgenodigd. De premiere van De Meeuw had ik een half jaar geleden bezocht, dus dit keer had ik de gelegenheid om de voorstelling eens vanaf een kritische kant te bekijken. Hieronder mijn indrukken.
Het decor is minimaal en abstract. Gedurende de gehele voorstelling zijn er de volgende attributen te zien: twee straatlantaarns, het karkas van een kubus, een stoel, soms een gordijn in het midden, staal en spiegels. Opmerkelijk is wel de hoeveelheid verlichting. Zelfs op het decor zijn lampen geplaatst.
De muziek zwelt aan. Helaas geen orkest, wat vaak een plus geeft aan Russsiche optredens. Boris Eifman geeft de voorkeur aan muziekopnames. Geel licht valt op het karkas van een kubus. Hierin zit Konstantin opgesloten. Opgesloten in het raamwerk van de tijd, Hij breekt uit met zijn eigen ongewone stijl en de voorstelling is begonnen. Zijn stijl is expirimenteel, abstract en expressief. Berust op leunbewegingen en dierlijke elementen. Valt samen met de staccato muziek. Hij onderscheid zich door veelkleurigheid. De andere stijl wordt verwoord door de gevestigde Trigorin (de stamgast van Bubblebar). De kleuren zijn monotoon, dominant zijn donkerpaars, bordeaux en grijs. Bewegingen zijn elegant en soepel. De dansers lijken van elastiek. Vierentwintig dansers bewegen zich tussen deze twee stromingen. De danser’s richting komt terug in de kleur van het kostuum en het tempo van de muziek.
Konstantin begeeft zich op een surrealistisch plastisch pad. Op het ene moment bestaat de danser niet meer, dan is de danser opgegaan in een groter geheel. In een primitieve (of juist futuristische) levensvorm. Een witte worm met menselijke uitstulpingen. Vreemd, doch interesant. De bewegingen worden gekenmerkt door symmetrie en herhaling. Het geheel wordt mystisch gemaakt door rook. Het zou geschikt passen binnen de fantasiewerled van Salvador Dali. Op het andere moment wordt zijn stijl gekenmerkt door hip hop uitingen. Eerst enkel door de mannelijke dansers. Dit valt tegen. Als later de vrouwen er al hip hoppend/ street dansend bijkomen is het een aardig gezicht. Trigorin gaat eerst in de aanval, maar al gauw geeft hij zich over en neemt hij de hoekige bewegingen over.
Tegelijkertijd spelen er intriges af tussen de vier hoofdpersonen. Solo’s en pas de deux. Passie is verstrengelde liefkozende dansbewegingen op romantische muziek. Maar soms staan ook alle vier de sterren op het podium hun twijfels te uiten. Vooral deze wroegingen zijn prachtig weergeven. Subliem. Ieder heeft zijn eigen dans in een eigen felle lichtbundel. Zo’n lichtbundel bekend uit Mr. Bean als hij uit de lucht valt. Door deze lichtbundel worden de verhoudingen duidelijk. Door versmelting en verwijdering.
En zo wordt tegen het einde Nina verstoten uit de bundel van Trigorin. Rood licht. Zij raakt aan lager wal en wordt stripteasedansers. Verkleed als vogel, slechts met veren bedekt, danst zij op een podium. Een schietschijf komt naar beneden en Nina vormt de bull’s eves. De gasten schieten en Nina valt definitef van haar voetstuk. Konstantin aanschouwd dit en kan het niet verdragen. Hij keert terug naar het karkas, waar hij uitgebroken is en brengt het terug naar de oorspronkelijke kubusvorm. De cyclus is rond, het licht dooft. Daar hou ik zelf erg van. Na drie maal applaus in ontvangst nemen, sluit het doek definitief. De Meeuw was met stukken fantastisch. Een dikke zeven. Dat was het. Maandagavond.
zondag 20 januari 2008
De jaargetijden
Een muziekstuk van Vivaldi uit 1725. Door honderden bezoekers beluisterd op 20 januari. Bezoekers bestaande uit ouders met kinderen. Kinderen met hun gepensioneerde ouders. Bebaarde mannen, behaarde vrouwen. Mannen met wandelstokken, getrouwde vrouwen. In satijnen, kant, jeans of wol. Stijlvol, simpel en gepierced. Paartjes, vrienden, alleenstaanden. Allen in de grote zaal van het philarmonisch. Witte stoelen met rode bekleding. Witte marmeren zuilen, rode gordijnen.
De dirigent komt op. Stilte. Hij buigt en stapt op zijn podium. Groet het orkest. Nog steeds stilte. Hij legt zijn oor te luister. Wacht op het juiste moment. Iedereen wordt muisstil en zit op het puntje van zijn stoel. Dan zwaait hij met zijn stokje. En als bij toverslag klinken de lange halen van de violen, speelt de cello erdoorheen en zijn we omringd door de lente.
Waarom hebben dirigenten altijd lang (grijs) haar? Lang genoeg opdat het kan meedansen met zijn bewegingen. Zijn bewegingen lijken enerzijds op de bewegingen van zo’n houten poppetje, aan elkaar gebonden met elastiek. Die knikt met zijn knieĆ«n en voorover buigt als je op de onderkant drukt. Anderzijds heeft hij veel weg van koning dwerg in de Efteling. Hij tuit zijn lippen, bolt zijn wangen, brabbelt en proest. Een geheimzinnig lichaamstaal, waar alleen de orkestleden op reageren. De student in de hoek, die in zijn eentje in de buitenste rij zit, heeft er nog wat moeite mee. Deze violist doet zijn uiterste best, het zweet staat op zijn voorhoofd en hij speelt door alle ongemakken heen. Zijn nek is rood, tot bloedens toe. Maar hij hoort erbij! En hij draagt net als de dirigent en net als het leeuwendeel van het orkest, een smoking. Maar, in tegenstelling tot de orkestleden, heeft de dirigent manchetknopen afgezet met een parel. En in plaats van een vlinderdas, een kobaltblauw befje.
Hoe sneller de muziek, hoe meer zijn haar danst. Hoe sneller ik aantekeningen in het programmaboekje maak.Overweldigende muziek.
De dirigent draait zich om. Een daverend applaus. Bravo! Roept de dirigent. Bravo antwoordt het publiek. Bloemen worden aangedragen. Buigingen volgen. En dan achter de dirigent aan verdwijnt het orkest achter de witte zuilen, achter de rode gordijnen. En blijven de rood beklede witte stoelen leeg achter in de schemering van de lustra.
p.s. Speciaal voor jou Peer, leeuwendeel!