maandag 19 april 2010

Op verzoek

Om de zoveel tijd krijg ik het verzoek binnen of ik niet wat extra informatie kan geven over Sint Petersburg. Vaak zijn het studenten, die op uitwisseling gaan of toeristen, die graag net even een paar stappen buiten de bewandelde paden willen treden. Vragen als; Welke plek zou je aanraden om te verblijven? Zijn er bezienswaardigheden in de stad die je echt kunt aanbevelen? Dingen om te bekijken, om te doen? Voor hen allen, deze blog, met mijn do's, don'ts en alerts.
Elke keer als me wat te binnenschiet, zal ik hem aanvullen, maar schroom ook vooral niet om zelf suggesties aan te dragen door een reactie te plaatsen.

Do! Bekijk
- ookal zijn de buitenpaleizen Poesjkin en Peterhof het bekendst, ook Oranjebaum en Gatchina zijn het bezoeken waard (en stukken minder toeristisch)
- vaar door de kanalen
- loop de gehele Nevski Prospekt af (4,5km).
Begin bij het Hermitageplein en loop door tot het klooster Alexander Nevski.
Je komt o.a. langs de rivieren en kanalen die elk een eigen hekwerk hebben(moika, griboedova, fontanka), Dom Knigi (boekenwinkel), Gostinyi Dvor (winkelgallerij), het Katharina plantsoen, treinsation moskou en vele paleizen.
- bezoek de eilanden Vasili en Petrograd
- bij bezoek aan de Hermitage, bedenk eerst wat je mooi lijkt om te zien. Het is zo waanzinnig groot, dat je er anders echt verdwaalt of datgene wat je mooi vindt over het hoofd ziet. Zelf vind ik het altijd leuk om de Hollandse meesters te zien, het impressionisme op de derde etage, de tsarenkamers en de witte-, gouden- en malachietzaal. Daar ben je dan al zeker 3 uur zoet mee.
- voor jazz liefhebbers: kijk eens bij de JFC Jazz Club. Een prachtig kleine club, waar dagelijks optredens zijn die starten om 19.45 (toegang vanaf 200 roebel)

Do! Eten
- probeer een pirok (pastei) bij Stolle; aanrader de smaak tvorog
- probeer in een van de Georgische restaurants een chatsjapuri (kaasbrood)
- eet een pannenkoek bij 'theelepel' (chanaja losjka)
- koop bij een van de ijskraampjes een stakan (Russisch bekerijsje in verschillende smaken)

Do! Praktisch
- haal in een van de hotels een In Your Pocket, om te weten wat er die maand in de stad afspeelt.
- bij langer verblijf en heimwee naar NL, neem contact op met de Nederlandse Vereniging Sint Petersburg


Don't!
- hard praten of fluiten in het openbaar vervoer
- een wodka wedstrijd met een Rus (of je moet goed tegen je verlies kunnen)

Alert!
-de metro rijdt niet de gehele nacht
-de bruggen gaan van 10 april tot 10 november 's nachts open (een prachtig gezicht, maar vervelend als je op het andere eiland verblijft).
- pas op voor zakkenrollers in de metro

Geen opmerkingen: