maandag 21 april 2008

On air

Het is 21:30 Nederlandse tijd en dat betekent Exit Holland in BNN today op radio 1. Vandaag was ik in de uitzending met mijn verhaal over Russische gezinnen. Terwijl ik vertel over de verschillende ‘lokkertjes’die de overheid heeft ingesteld, gaat de deurbel. O nee, denk ik, dit kan niet waar zijn. Ja, hoor. Bacho heeft uitgerekend vandaag zijn sleutels vergeten. Ik loop naar de deur en druk op ok. Beneden gaat de deur open. Maar de bel blijft nog even luiden. Ondertussen word mij gevraagd “Sta je op het station”. “Nee, ik ben thuis” .....wacht op het gezinshoofd. Met een hand duw ik onze voordeur open en snel ren ik weer naar de stoel om verder te vertellen. Over gezinnen, negatief bevolkingsaanwas, echtscheidingen, premie’s en geruchten. De vijf minuten zijn zo voorbij. Ik hoop dat de bel niet te storend was. Gelijk springt er op de computer een msn raampje open. “Ja hoor, haha, de bel was echt goed te horen.” Tsja, dat gebeurt waarschijnlijk als je live on air bent. Maar de volgende keer zal ik hem in elk geval op zijn hart drukken de sleutels niet te vergeten.

4 opmerkingen:

Petite zei

Ciao die Lija,

Wat een ongelofelijke bofkont ben jij om in een wereldstad à la Sint Petersburg te mogen en kunnen wonen! Ikzelf woon samen met mijn rode kater Stevie in Amsterdam, waar ik ook studeer, Frans. Is het moeilijk om Russisch te leren? En, hoe zijn de Sint Petersburgers? Als ik naar de bekende weg vraag dan pre-excuseer ik me, maar ik heb nu eenmaal niet de tijd om alle verhalen te lezen die je schrijft, till sofar! Met een groet van Bertine.

Lija van Vliet zei

Hoi Bertine,
Als je Frans studeert is het al een stuk makkelijker om Russisch te leren. Het is vooral wennen aan de naamvallen en de geslachten. En natuurlijk veel woordjes stampen. Wel is het een erg logische taal, als je het eenmaal doorhebt is het een kwestie van de juiste combinatie's maken. En hoe de Sint Petersburgers zijn... Bofkonten om in zo'n mooie stad te wonen. Hoewel ze best wat vaker zouden mogen glimlachen :)
Groeten, Lija

Petite zei

Hallo Lija,
Bedankt voor je berichtje terug, leuk om iets te horen van een meisje uit Sint Petersburg!
En, een vraag, als dat mag? Bestaat de Russische ziel echt?
Welnu, een heel fijn weekeinde toegewenst, met groeten,
Bertine.

Lija van Vliet zei

Hoi Bertine,

Tsja, de Russische ziel is een mytische benaming geworden voor al datgene wat onbegrijpelijk is in en aan Rusland. Voor al die vragen, die waarom oproepen. Hoewel het ondertussen eigenlijk wel tijd is geworden om Rusland te doorgronden en te begrijpen, bestaat er een uitspraak van de Russische schrijver Fjodor Tjoetsjev: 'Met verstand is Rusland niet te begrijpen.' Helaas is dit zo. En voor mij geldt dan ook dat ik de Russische ziel, de ziel van het volk dat zo vaak onderdrukt is, nog niet geheel begrijp. Het zijn voor mij gewoon typeringen, die opvallen als buitenlander in Rusland. Wel zijn er twee boeken, die deze vraag elk op een eigen manier beantwoorden. 'Mijn Russische ziel' van Hans Boland en 'Natasja's dans' van Orlando Figes. Ik zal er in elk geval nog eens goed over nadeknen en wie weet er dan een blog over schrijven.
Groeten!