vrijdag 19 oktober 2007

Probka

Fileproblemen. Ja, ook hier is de file een dagelijks terugkerend tafereel. Misschien is het hier nog wel erger. In Sint Petersburg, een stad met ruim vijf miljoen inwoners, is 1 op de 4 bestuurder van een auto(wrak). Kortom de Russen brengen behoorlijk wat tijd door in de file. Dat je er in komt te staan is meer regel dan uitzondering.
In principe hoor ik geluk te hebben. Ik werk in de ‘oblast’, ofwel in de middle of nowhere. Dus de forensen zouden precies de tegenovergestelde richting op moeten, zowel ’s ochtends als ’s avonds. Heen gaat het meestal nog wel, maar terug...
Neem vandaag. Woensdag 17 oktober. Een normale woensdag, een dag midden in de week, niets bijzonders. Dus je zou in principe geen hindernissen verwachten. Tttttring, volchonka staat vast, er is een ernstig ongeluk gebeurd. Een ongeluk kan altijd gebeuren, maar dat slaat ons werknemers in de personeelsbus nog niet uit het veld. Er zijn meer wegen die naar een metrostation leiden. Om precies te zijn twee. Logischerwijs slaan we vandaag dus rechts af in plaats van linksaf. Na vijf minuten vallen we al met onze neus in de boter. Een stilstaande probka. Veel te veel auto’s voor deze provinciale eenbaansweg.
Maar de weg verbreden, ho maar! Daar zijn veel creatievere methodes voor. De berm is ondertussen een modderweg, waar zich baan twee heeft gevormd. Baan drie beweegt een stuk vlotter dan nummer een en twee, maar zij bevindt zich wel in de berm van de tegenliggende partij. En voor diegene die echt veel haast (ongeduld) hebben, die maken gewoon gebruik van baan vier. Jouw tegenliggers moeten maar voor jou wijken en willen ze dat echt niet, dan duik je vliegensvlug achter een rookwolk van een vrachtwagen op baan een. Spannend, is het niet.
Eigenlijk ben ik er al aan gewend. Ik denk eigenlijk alleen elke keer - dat wordt nog later thuiskomen. Toch ben ik op wonderbaarlijke wijze altijd om en nabij acht uur thuis. Nog twee dagen probka’s en dan even twee dagen niet J

P.S. Niet heel erg gek dat er zoveel ongelukken zijn met dit rijgedrag. Daarbij blijven de rijtuigen die in botsing zijn geraakt staan op de plek van het voorval, ook als dit twee rijbanen afsluit.
17.x.07

2 opmerkingen:

Anoniem zei

HI Li,

Hoest? Hier gaat het wel goed, ik heb eindelijk herfstvakantie, en we gaan zo het bos in.
Kuss,
Esther

Anoniem zei

mevrouw Verdonk gaat bij ons de files aanpakken met haar nieuwe bewegeing 'Trots op Nederland'. Maar jullie hebben toch ook zo'n struise dame aan het roer? En een beweging met zo'n naam? En toch files??? Daar moet ik Rita eens naar vragen.
Groet, Leen