vrijdag 14 december 2007

24

Het is drie uur in de nacht. Donker. Nog geen schemering. Alleen verlichting van lataarnpalen, neon reclame verlichting en alle kerstversieringen. Sint Petersburg is voor 200 miljoen roebel versierd met kerstverlichting. Wel te verstaan voor zo´n 5 miljoen euro.

Donker. Drie uur in de nacht. Wat te doen? Voor de hand ligt even opwarmen in een cafe, je geluk beproeven in het casino of wachten voor het metrostation, die zijn deuren om 5 uur opent.

Maar nee, dit alles is niet wat je zoekt om drie uur in de nacht.

Bijvoorbeeld- je wilt iets uitdagends, iets om over na te denken, iets om in op te gaan…Uiteraard, een boek. Gelukkig kent Sint Petersburg vele filailen van de 24-7 keten „letter-eter“ .

Of je hebt het koud en voelt je eenzaam. Je zit verlegen om een tweede huid, om iets waarmee je kunt knuffelen, iets warms. Uiteraard, een bontjas. Geen nood, de kruglosutochno bontwinkel zit om de hoek.

Het is stil. Te stil. In de verte slaat een schim net de hoek om en verdwijnt in de wir war aan steegjes en binnenplaatsen. Niemand, geen geluid, eenzaam. Maar dan flikkert de neon reclame van de rost in de branding- iceberg. En is het niet iceberg, dan is het wel titanic. Hier kan men zich onderdompelen in alle verschillende muzieksoorten of een willekeurige film uitkiezen.

Je kapsel is uit model, je geurt niet heerlijk, je wenkbrouwen lopen door elkaar , je handen zijn niet zacht en ook je mascara is verlopen. Dames wees gerust. Ook in deze behoeftes kan men zich hier 24 uur per dag in voorzien.

Ach ja, dat zal over een week wel weer even wennen zijn. Boodschappen doen in Nederland.

p.s. en een 24-7 apotheek is niets vreemds, alleen is dat hier niet 1 apotheek in de stad. 24-7 is meer regel dan uitzondering in de apothekenbranche.

Geen opmerkingen: