zondag 25 mei 2008

Op naar de top!

Alweer een overwinning voor Rusland. Na het bemachtigen van de Olympische Winterspelen (Sochi 2014), de overwinning van voetbalelftal Zenit, heeft Rusland nu ook het liedjesfestijn Eurovisiesongfestival gewonnen.

Wat is de geheime kracht? Hoewel Rusland altijd goed presteerde op het gebied van sport, muziek, wetenschap en dans, valt deze overwinningsreeks wel erg op. Is er wat veranderd? In een bepaald opzicht wel. Het zal niet liggen aan de aantallen talenten en de leermethoden. Deze zullen weinig veranderd zijn. Nog steeds worden potentiƫle talenten van jongst af aan gerekruteerd onder de 140 miljoen tellende bevolking en op een harde, zware en veel uren tellende manier gedrild om het beste naar boven te halen. De verandering moet meer gezocht worden op het psychologisch/ economische vlak. De Russen beginnen meer in hun krachten te geloven. Zo noemen zij zichzelf graag Veliki Russkij Narod, of wel het Grote (geweldige) Russische Volk. Dit terwijl er met groots eigenlijk gewoon veel in aantal bedoeld wordt. De combinatie van dit geloof en het grote geld bij de oligarchen en sponsors als Gazprom, scheppen de mogelijkheid om alles te investeren in een haalbaar resultaat. Daarbij speelt de televisie ook een goede propaganda rol. De televisie pept een verhaal dusdanig op alsof het lijkt of het land massaal gelooft in de overwinning. Of beter nog er eigenlijk al van overtuigd is. Rusland ging er namelijk stiekem wel vanuit dat Dima Bilan zou winnen. Dus het Believe van Bilan, had net zo goed Convinced kunnen zijn. Hij was per slot van rekening niet zomaar tweede geworden de vorige keer. Ze hebben er per slot van rekening niet zomaar roebels ingepompt. Ze hebben er per slot van rekening niet zomaar de wereldkampioen kunstschaatsen Evgeni Pljusjenko naast gezet.

Al deze overwinningen zetten Rusland in het spotlight. Tevens voeden ze het patriottisme en de verheerlijking van Rusland. Waarbij overmoed op de loer ligt, maar daar willen ze denk ik niet van horen. Wie weet kan Poetin de overwinningseuforie nog gebruiken voor zijn nieuwe meerjaren plan. Zo kwam Poetin onlangs met de uitspraak dat in 2020 Rusland het meest plezierige land zal zijn om in te wonen van Europa. Baat het niet, dan schaadt het niet. Alle beetjes zullen helpen ter verwezenlijking van dit plan.

Eerst maar eens kijken naar wat er op de korte termijn zoal van Rusland nog meer verwacht kan worden. Wellicht zijn dit de koppen van komende nieuwsberichten. ‘Het regent goud op de Olympische Spelen voor Rusland.’, ‘Nu ook trofee Champions League in handen van Zenit.’, ‘Moskou meest aantrekkelijk handelsstad’ en eventueel wat later ‘Rusland gastheer voor ....Europa(?)’

Geen opmerkingen: