maandag 17 december 2007
Hoog gehakt
Het parmantig vrouwtje loopt uiteindelijk de winkel uit met hoog gehakte zwart gelakte pumps. Met open neus en een bloem ter versiering. Of dit nepsteentjes zijn, kristallen of ware diamenten. Ik heb geen idee. Maar ik weet wel- ze zijn erg hoog gehakt.
vrijdag 14 december 2007
24
Het is drie uur in de nacht. Donker. Nog geen schemering. Alleen verlichting van lataarnpalen, neon reclame verlichting en alle kerstversieringen. Sint Petersburg is voor 200 miljoen roebel versierd met kerstverlichting. Wel te verstaan voor zo´n 5 miljoen euro.
Donker. Drie uur in de nacht. Wat te doen? Voor de hand ligt even opwarmen in een cafe, je geluk beproeven in het casino of wachten voor het metrostation, die zijn deuren om 5 uur opent.
Maar nee, dit alles is niet wat je zoekt om drie uur in de nacht.
Bijvoorbeeld- je wilt iets uitdagends, iets om over na te denken, iets om in op te gaan…Uiteraard, een boek. Gelukkig kent Sint Petersburg vele filailen van de 24-7 keten „letter-eter“ .
Of je hebt het koud en voelt je eenzaam. Je zit verlegen om een tweede huid, om iets waarmee je kunt knuffelen, iets warms. Uiteraard, een bontjas. Geen nood, de kruglosutochno bontwinkel zit om de hoek.
Het is stil. Te stil. In de verte slaat een schim net de hoek om en verdwijnt in de wir war aan steegjes en binnenplaatsen. Niemand, geen geluid, eenzaam. Maar dan flikkert de neon reclame van de rost in de branding- iceberg. En is het niet iceberg, dan is het wel titanic. Hier kan men zich onderdompelen in alle verschillende muzieksoorten of een willekeurige film uitkiezen.
Je kapsel is uit model, je geurt niet heerlijk, je wenkbrouwen lopen door elkaar , je handen zijn niet zacht en ook je mascara is verlopen. Dames wees gerust. Ook in deze behoeftes kan men zich hier 24 uur per dag in voorzien.
Ach ja, dat zal over een week wel weer even wennen zijn. Boodschappen doen in Nederland.
p.s. en een 24-7 apotheek is niets vreemds, alleen is dat hier niet 1 apotheek in de stad. 24-7 is meer regel dan uitzondering in de apothekenbranche.
dinsdag 27 november 2007
Trompetgeschal

De man op de kist heeft succes. Aldus, zo toont het kartonnen doosje dat voor de kist staat. Het doosje is gehalveerd. Waarschijnlijk is een dergelijk volume hoogmoed, niet haalbaar of vangt zo’n diepe doos gewoon niet. Over de doos heen ligt nonchalant een doek. En op de felle kleuren van het doek flonkeren in de sneeuw de kopeken en roebel muntstukken. Elke avond lossen voorbijgangers hun zakken met kleingeld. Als het niet regent ook nog wel eens bankbiljetten. En onder het spelen door bedankt de man zijn toeschouwers. Zijn toeschouwers genieten van zijn spel, terwijl het stoplicht op rood staat.
Zo ook ik. Bij groen loop ik op het ritme van de dag verder. En nog lang hoor ik de schelle klanken van de trompet. Al lopend in de sneeuw, vlokken ongelooflijk groot- groot als pingpongballen, licht alleen van straatlantaarns en verder duisternis, heeft het trompetgeschal een bijzonder karakter. Misschien zelfs een karakter, die niet misplaats zou zijn geweest in een van Dostojevskij’s Petersburgse verhalen.
27.11.07
vrijdag 9 november 2007
De Russische realiteit
Campagne
woensdag 31 oktober 2007
Kittens (& puppies) ondergronds

31.X.07
zaterdag 20 oktober 2007
Dress-code
- Een colbertje met rok of broek, eventueel een jurk. Het colbertje mag van structuur/ stof verschillen van de andere details van het ensemble. De optimale lengte voor de rok is tot aan de knie.
- Kleuren: donkerblauw, donker bordeaux, bruin, grijs, beige. Alle details van de garderobe moeten op elkaar afgestemd zijn qua kleur en in totaal mogen er niet meer dan drie kleuren zijn.
- Dichte schoenen met hak, maar niet hoger dan 5-7 cm.
- In de zomer is het toegestaan om dunne zijde stof te dragen. In de zomer mag de hiel bloot zijn.
- Accessoires mogen een paarlemoeren halsketting of een zijde sjaal zijn.
- Make-up met mate en mode bewust (wat mode bewuste make-up ook moge zijn)
Dat wordt nog even zoeken in mijn garderobe of de vereiste kledingstukken ertussen hangen. Een zijde sjaal en paarlemoeren halsketting, dat kunnen ze in ieder geval zeker wel vergeten. Eigenlijk weet ik ook niet of dit voor mij van toepassing is, maar waar je bent, daar behoor je je eigenlijk ook aan aan te passen (ben even het passende gezegde kwijt). Integreren op de werkvloer. Toch ben ik blij dat het morgen vrijdag is. Op vrijdagen is het allemaal wat soepeler, dan mag er naar Amerikaans model business casual gedragen worden. En dus loopt iedereen massaal in jeans en op platte zolen. Op een enkele na die zonder hakken haar vrouwelijkheid verliest. Nog even ter uwer vermaak het gedetailleerde lijstje met outfits, die ten alle tijden verboden zijn:
- veel te open en sensuele jurken en rokjes. Oftewel mini.
- topjes tot aan de navel
- heupbroeken
- doorzichtige kleding
- kleding die erg strak zit, dus als een tweede huid
- kleding die te veel zakt/ omhaag gaat als de werknemer gaat zitten
- sandalen, sportschoenen en grove schoenen.
18.X.07
vrijdag 19 oktober 2007
Probka
In principe hoor ik geluk te hebben. Ik werk in de ‘oblast’, ofwel in de middle of nowhere. Dus de forensen zouden precies de tegenovergestelde richting op moeten, zowel ’s ochtends als ’s avonds. Heen gaat het meestal nog wel, maar terug...
Neem vandaag. Woensdag 17 oktober. Een normale woensdag, een dag midden in de week, niets bijzonders. Dus je zou in principe geen hindernissen verwachten. Tttttring, volchonka staat vast, er is een ernstig ongeluk gebeurd. Een ongeluk kan altijd gebeuren, maar dat slaat ons werknemers in de personeelsbus nog niet uit het veld. Er zijn meer wegen die naar een metrostation leiden. Om precies te zijn twee. Logischerwijs slaan we vandaag dus rechts af in plaats van linksaf. Na vijf minuten vallen we al met onze neus in de boter. Een stilstaande probka. Veel te veel auto’s voor deze provinciale eenbaansweg.
Maar de weg verbreden, ho maar! Daar zijn veel creatievere methodes voor. De berm is ondertussen een modderweg, waar zich baan twee heeft gevormd. Baan drie beweegt een stuk vlotter dan nummer een en twee, maar zij bevindt zich wel in de berm van de tegenliggende partij. En voor diegene die echt veel haast (ongeduld) hebben, die maken gewoon gebruik van baan vier. Jouw tegenliggers moeten maar voor jou wijken en willen ze dat echt niet, dan duik je vliegensvlug achter een rookwolk van een vrachtwagen op baan een. Spannend, is het niet.
Eigenlijk ben ik er al aan gewend. Ik denk eigenlijk alleen elke keer - dat wordt nog later thuiskomen. Toch ben ik op wonderbaarlijke wijze altijd om en nabij acht uur thuis. Nog twee dagen probka’s en dan even twee dagen niet J
P.S. Niet heel erg gek dat er zoveel ongelukken zijn met dit rijgedrag. Daarbij blijven de rijtuigen die in botsing zijn geraakt staan op de plek van het voorval, ook als dit twee rijbanen afsluit.
17.x.07
woensdag 17 oktober 2007
Wat lees ik nu op nrc.nl
Aldus een zucht van een ex-student, die het zoete studentenleven niet wil laten varen.
maandag 8 oktober 2007
Herfstbloemen
07.X.07
woensdag 26 september 2007
Oog in oog met Peter d'Hamecourt
Als inleidend verhaal tijdens de presentatie vertelde hij hoe de titel van zijn boek is gebaseerd op een verhaal over UFO’s uit de begin jaren negentig, zich afspelend in Tver. In zijn boek komt dit verhaal in de vorm van een column terug, alleen is het dan gesitueerd in Lipetsk. Slordig? Zijn columns zijn korte verhaaltjes uit het verbazende dagelijkse leven in Rusland, zelf noemt hij het miniatuurtjes. In de verantwoording staat dat er in de loop van 2008 een eind komt aan zijn correspondentschap. Ik vermoed zo na de nasleep van de presidentsverkiezingen in maart. Dit betekent dat ik een klein half jaartje heb om me voor te bereiden en mijn uitspraak waar te maken. Of is mijn roeping ondertussen veranderd? Voorlopig ga ik aan de slag als management trainee en blijf ik mijn blog bijhouden. En wie weet kruisen de wegen van mr Rusland en mij zich nog eens, bijvoorbeeld in het vliegtuig op weg naar Nederland. ( Zo ontmoeten veel Nederlanders die in Rusland verblijven elkaar). En misschien is dat nog wel spannender dan vliegen met Russen.
26.IX.07
Vuilnis
23.IX.07
Kruiswoordpuzzel
21.IX.07
Op weg naar de verkiezingen
18.IX.07
vrijdag 21 september 2007
Probleempjes
In de wolken
25.VIII.07
Kalasjnikov
Vroeg op de avond hadden wij de auto op een binnenplaats achtergelaten. Vanuit de ramen zouden we zo af en toe een oogje in het zeil kunnen houden. Op de binnenplaats stonden een aantal jeeps, westerse auto's en een minderheid aan afgedankte, roestende lada's en zjikoeli's dan elders. Het zou geen probleem op moeten leveren om er weer uit te komen en we zouden maar een uurtje of drie blijven, dus ook niet iemands 'plekje' kunnen innemen.
Drie uur later was de doorgang inderdaad vrij. Maar terwijl ik het portier opendoe, zie ik op het papiertje dat ik in mijn andere hand heb een rood zoeklicht voorbij schieten. Met gefronst voorhoofd kijk ik even om en op. Vreemd. Zodra de motor start en we willen wegrijden, zie ik het zoeklicht weer langs de muur voorbij schieten. Door het lezen van dit boek en omdat ik in Rusland ben, denk ik in eerste instantie dat het wel het zoeklicht van een kalasjnikov of ander scherpschuttersgeweer moet zijn. Ik sta er niet eens bij stil dat het ook een kind kan zijn dat met een laser speelt. Tsja, ben ik dan bevooroordeeld over Rusland?
27.VIII.07
maandag 27 augustus 2007
Kalasjnikov
Vroeg op de avond hadden wij de auto op een binnenplaats achtergelaten. Vanuit de ramen zouden we zo af en toe een oogje in het zeil kunnen houden. Op de binnenplaats stonden een aantal jeeps, westerse auto's en een minderheid aan afgedankte, roestende lada's en zjikoeli's dan elders. Het zou geen probleem op moeten leveren om er weer uit te komen en we zouden maar een uurtje of drie blijven, dus ook niet iemands 'plekje'kunnen innnemen.
Drie uur later was de doorgang inderdaad vrij. Maar terwijl ik het portier opendoe, zie ik op het papiertje dat ik in mijn andere hand heb een rood zoeklicht voorbij schieten. Met gefronst voorhoofd kijk ik even om en op. Vreemd. Zodra de motor start en we willen wegrijden, zie ik het zoeklicht weer langs de muur voorbij schieten. Door het lezen van dit boek en omdat ik in Rusland ben, denk ik in eerste instantie dat het wel het zoeklicht van een kalasjnikov of ander scherpschuttersgeweer moet zijn. Ik sta er niet eens bij stil dat het ook een kind kan zijn dat met een laser speelt. Tsja, ben ik dan bevooroordeeld over Rusland?
zaterdag 25 augustus 2007
In de wolken
dinsdag 17 juli 2007
De grens
Om zo goedkoop mogelijk in Sint Petersburg te belanden, had ik een vliegticket naar Helsinki en vandaar was ik met de trein Sint Petersburg binnengereden. De terugweg kon nog goedkoper: met de bus. De bus vertrok om 23 uur. Om 02:06 op 16 juli voel ik voor het eerst wat een grensovergang inhoudt. De bus passeert kilometers stilstaande vrachtwagens en stop bij een hefboom. Een grensbewaker stapt de bus in en controleert de paspoorten. Vervolgens volgt er een 30 kilometer zone van een kilometer of 5. Geen verlichting, alleen schemer en met prikkeldraad afgeschermde donkere bossen. De bus passeert weer een rij vrachtwagens en nu ook personenwagens. Bij de volgende dubbele hefbomen houdt de bus weer halt. Iedereen moet eruit. In een groep worden we de douanepost binnen geleid. Als ik de houten hokjes onder neonverlichting en de norse douaniers zie, bekruipen mij gevoelens van onrust. Zeker na het recent lezen van het boek ‘De Vliegeraar’ van Khaled Hosseini waarin de Russen zich schandelijk gedroegen bij de grensovergang. Voor mij is er geen teken van beweging en achter mij ook niet. Ik zit vast. Na enkele minuten komt er uit het hokje een indiaans uitziende man, hij mag er niet door. Een luide “prochodite” (loopt verder) klinkt en de rij komt in beweging. Het duurt niet lang meer en ook ik verdwijn in een hokje. “Paspoort”, twee ogen op mij gericht. Ze dwalen van de gegevens in het paspoort naar mij. Dan klinkt de verlossende klik van het stempelapparaat. Ik heb mijn stempel! En mag verder lopen. Maar niet alle passagiers mogen zo makkelijk doorlopen en dus moet ik in dezelfde ruimte blijven wachten, weliswaar aan de andere kant van het hokje. In de verte lonkt in het ochtendgloren de ‘veilige kant’. Daar is Europa, daar kan me niets meer gebeuren, schiet er door mijn hoofd. Heel vreemd. Ik heb de Sovjet Unie nooit meegemaakt, doe niets illegaals en ben nota bene de taal machtig. Toch voel ik mij niet op mijn gemak. Ik voel me hulpeloos en afhankelijk van de toorn der douaniers. Om 02:53 wordt de reis vervolgd en komen we langs de laatste Russische controle post. Wederom moet het paspoort getrokken worden en dit keer wordt er op de stempel gecontroleerd. De hefbomen gaan open en we passeren de grenslijn. Eindelijk kan ik me ontspannen, want de volgende post die we bereiken is die van de Finnen. En daar zal ik als Europeaan warm worden verwelkomd.
P.s. De Russische medepassagiers hadden het bij de Finnen een stuk zwaarder te verduren, want de Finnen wilde precies de reden voor bezoek weten, de lengte van verblijf en de te bezoeken plekken. Ze wantrouwden en controleerden dubbel. Hierdoor duurde deze grenscontrole bijna net zo lang als de eerste.
Ons huis
vrijdag 13 juli 2007
Midden in het epicentrum
Het is een zonnige zaterdag. Een geschikte dag om de toerist in eigen stad uit te hangen en daar is een hele geschikte plek voor: het parkje van de Peter en Paul vesting. Je kijkt uit over de Neva, ziet de Hermitage, de Izaakkathedraal, het puntje van vasili-eiland en de nieuwe grote fontijn. Een heerlijke plek om de dag rustig door te brengen, althans dat dachten we. Nog geen half uur zitten we te genieten of er begint een jetski wedstrijd voor onze neus. En kennelijk hadden wij onbewust een zeer goede plek uit gekozen, want in een mum van tijd werden we omsingeld door een fotograaf en twee cameramannen. Het ging er ruig aan toe en waterspetsers maakten de cameralenzen en mijn broek nat. 20 minuten moesten de jetskiers zich 'racende' weten te houden binnen een parcours van bochten. En dit waren pas de voorrondes. Genoeg! Op weg naar een ander parkje, vlakbij, tegenover de dierentuin. Het zonlicht doet alles in een warm licht omhullen. Op een wit houten bankje ploffen we neer en op het moment dat ik mijn boek wil pakken, komt er een groep jongeren onze richting uitgelopen. Een kleine 100 jongeren van tussen de 14 en 20 jaar. En allen dragen kussens bij zich, sommigen hebben ook nog ballonen en blazen bellen. Een bont en kleurig gezelschap.Het ziet er heel vredig uit.
Op de voet wordt de groep gevolgd door een politieauto. Deze wordt gevolgd door een oud krakkemikkig busje. Er hangen blauwe gordijntjes voor de ramen en in het busje zitten verveelde ME'ers (AMON) naar hun muziek te luisteren. Achter het busje rijdt nog een donkerblauwe seat, waar twee officiers inzitten. De stoet gaat verder, richting de Peter en Paul vesting. Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld en wij besluiten de groep op een afstandje te volgen. Onderweg komen we te weten dat de jongeren simpelweg een kussengevecht gaan houden, een flashfight zoals ze dat hier noemen. En ze worden gevolgd 'voor het geval' dat het mis gaat. De jongeren gaan in een kring staan en beginnen leuze's te roepen. De autoparade stopt eveneens op een afstand van 50 meter. Een jongen hoopt met zijn grote fototoestel een foto van de ME'ers te nemen, die ondertussen al uit busjes zijn gestapt. Op het moment dat hij het apparaat voor zijn gezicht houdt, komen er twee ME'ers in beweging. Ze pakken de jongen vast bij zijn nekvel en sleuren hem het busje in. De blauwe gordijnen gaan dicht. Ik schrik van deze reactie en ben heel blij dat wij onze foto's al hadden gemaakt, toen we nog op het bankje zaten. Tijd om ook deze plek te verlaten. Terwijl we het parkje uit willen lopen, lopen we in de armen van politie agenten. Zij houden de straat afgesloten. Want langs deze straat gaat de Petersburgse marathon. Er ontstaat een opstopping, voornamelijk van limousines, die bruidpaartjes langs deze mooie plekken vervoeren. Het publiek begint gorko (bitter) te roepen. Een teken dat het bruidspaar elkaar moet zoenen. De ramen gaan open en een bruidspaar toont zich. Wij hebben ondertussen al een zijstraat gevonden, die ons terugbrengt naar het rustige Vasili eiland. Een dagje wel.
Geluk
Twee dagen lang speuren duikers tussen roebels en kopekes naar het horloge. Aan de kant staat bewaking en een vertegenwoordiger van de horlogefabrikant. Als het kostbare voorwerp, versiert met wier, eindelijk terecht is, legt de vertegenwoordiger zijn oor tegen het horloge. Wat een geluk, hij tikt! Was dit het geluk, die de haas in petto had voor de rijke toerist?
Elton John
Er is echter een klein nadeeltje aan deze locatie. Het is in de openlucht. En laat het nou net zo wezen dat dit de enige dag is, zelfs alleen op de avond, dat ik hier in Sint Petersburg ben en het regent. Het regent en regent. De lucht is onrustig en donkergrijs.
Het concert begint om half acht. Om kwart over zeven begint het noodweer. Maar je bent Nederlander of niet, dus je gaat absoluut naar het concert, waar je een kaartje voor hebt gekocht. En als je er eenmaal doorweekt op een blauw plastic stoeltje staat, probeer je tussen alle paraplu's een glimp op te vangen van de ster. Van de oude ster, wiens licht al minder sterk schijnt. Maar voor het licht hebben we tegenwoordig allemaal technica, die het hele plein verlichten met alle kleuren van de regenboog. En de ster laat zijn stem galmen. De lucht breekt open. De paraplu's verdwijnen en het publiek laat zich meeslepen.
Mijn felicitaties
Sindsdien feliciteer ik al mijn Russische kennis met 'hun' overwinningen. Allen waren blij. Sommigen vloeiden tranen van vreugde toen ze het nieuws hoorden, anderen zagen dollartekens en grote economische voordelen. Maar wat ik nog de leukste reactie vond, was die van burgemeester Matvienka van Sint Petersburg. De ene winst is binnen en we kunnen alweer beginnen met de volgende campagne. Zo zei zij de dag na de bekendmaking:"Als Sochi de winterspelen kan bemachtigen, dan moeten wij zeker de zomerspelen kunnen bemachtigen!"
donderdag 12 juli 2007
Elton John
Er is echter een klein nadeelje aan deze locatie. Het is in de openlucht. En laat het nou net zo wezen dat dit de enige dag is, zelfs alleen op de avond, dat ik hier in Sint Petersburg ben en het regent. Het regent en regent. De lucht is onrustig en donkergrijs.
Het concert begint om half acht. Om kwart over zeven begint het noodweer. Maar je bent Nederlander of niet, dus je gaat absolut naar het concert, waar je een kaartje voor hebt gekocht. En als je er eenmaal doorweekt op een blauw plastic stoeltje staat, probeer je tussen alle paraplu's een glimp op te vangen van de ster. Van de oude ster, wiens licht al minder sterk schijnt. Maar voor het licht hebben we tegenwoordig allemaal technica, die het hele plein verlichten met alle kleuren van de regenboog. En de ster laat zijn stem galmen. De lucht breekt open. De paraplu's verdwijnen en het publiek laat zich meeslepen
Geluk
Twee dagen lang speuren duikers tussen roebels en kopekes naar het horloge. Aan de kant staat bewaking en een vertegenwoordiger van de horlogefabrikant. Als het kostbare voorwerp, versiert met wier, eindelijk terecht is, legt de vertegenwoordiger zijn oor tegen het horloge. Wat een geluk, hij tikt! Was dit het geluk, die de haas in petto had voor de rijke toerist?
Midden in het epicentrum
Op de voet wordt de groep gevolgd door een politieauto. Deze wordt gevolgd door een oud krakkemikig busje. Er hangen blauwe gordijntjs voor de ramen en in het busje zitten verveelde ME'ers (AMON) naar hun muziek te luisteren. Achter het busje rijdt nog een donkerblauwe seat, waar twee officiers inzitten. De stoet gaat verder, richting de Peter en Paul vesting. Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld en wij besluiten de groep op een afstandje te volgen. Onderweg komen we te weten dat de jongeren simpelweg een kussengevecht gaan houden, een flashfight zoals ze dat hier noemen. En ze worden gevolgd ‘voor het geval’ dat het mis gaat. De jongeren gaan in een kring staan en beginnen leuzes te roepen. De autoparade stopt eveneens op een afstand van 50 meter. Een jongen hoopt met zijn grote fototoestel een foto van de ME’ers te nemen, die ondertussen al uit busjes zijn gestapt. Op het moment dat hij het apparaat voor zijn gezicht houdt, komen er twee ME’ers in beweging. Ze pakken de jongen vast bij zijn nekvel en sleuren hem het busje in. De bauwe gordijnen gaan dicht. Ik schrik van deze reactie en ben heel blij dat wij onze foto’s al hadden gemaakt, toen we nog op het bankje zaten. Tijd om ook deze plek te verlaten. Terwijl we het parkje uit willen lopen, lopen we in de armen van politie agenten. Zij houden de straat afgesloten. Want langs deze straat gaat de Petersburgse marathon. Er ontstaat een opstopping, voornamelijk van limosines, die bruidpaartjes langs deze mooie plekken vervoeren. Het publiek begint gorko (bitter) te roepen. Een teken dat het bruidspaar elkaar moet zoenen. De ramen gaan open en een bruidspaar toont zich. Wij hebben ondertussen al een zijstraat gevonden, die ons terugbrengt naar het rustige Vasili eiland. Een dagje wel.
dinsdag 10 juli 2007
Mijn felicitaties
Sindsdien feliciteer ik al mijn Russische kennis met 'hun'overwinningen. Allen waren blij. Sommigen vloeiden tranen van vreugde toen ze het nieuws hoorden, anderen zagen dollartekens en grote economische voordelen. Maar wat ik nog de leukste reactie vond, was die van burgemeester Matvienka van Sint Petersburg. De ene winst is binnen en we kunnen alweer beginnen met de volgende campagne. Zo zei zij de dag na de bekendmaking:"Als Sochi de winterspelen kan bemachtigen, dan moeten wij zeker de zomerspelen kunnen bemachtigen!"
zaterdag 23 juni 2007
Op z'n Russisch feesten
Het begon allemaal heel onschuldig met een spelletje poker. Rond tienen komen de eerste Slavisten en Ruslandkundigen binnen druppelen. Om halfelf wordt er aangebeld door twee vrouwen in Russisch legeruniform. De sfeer begint er al aardig in te komen en de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ‘lachen’ van acht minuten zijn snel overschreden. Rond halftwaalf zijn de flessen leeg en roept het feest. De militairen zijn al vooruit gemarcheerd, om ons gezelschap saluerend te ontvangen en zakoeski voor te schotelen. Even verderop staat een cocktailbar. ‘De Russische vlag’, ‘Bloody Mary’, ‘White Russian’, ‘Black Russian’; van alles voor diegene onder ons, die nog niet genoeg van dit water met een k hebben genuttigd.
Russische, Oekraïense en gipsy beats gonzen door de ruimte. De dansvloer is nog leeg. Maar wij, Slavisten en Ruslandkundigen, zijn ongeremd en kennen geen schaamte. Hoe meer ruimte hoe beter. Uiteindelijk is het een bont geelschap, is de dansvloer gevuld en dansen we met z’n allen de polka.
(voda= water in Ru, en vodka= vodka
zakoeski= hapjes)
Op z'n Russisch feesten
Het begon allemaal heel onschuldig met een spelletje poker. Rond tienen komen de eerste Slavisten en Ruslandkundigen binnen druppelen. Om halfelf wordt er aangebeld door twee vrouwen in Russisch legeruniform. De sfeer begint er al aardig in te komen en de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ‘lachen’ van acht minuten zijn snel overschreden. Rond halftwaalf zijn de flessen leeg en roept het feest. De militairen zijn al vooruit gemarcheerd, om ons gezelschap saluerend te ontvangen en zakoeski voor te schotelen. Even verderop staat een cocktailbar. ‘De Russische vlag’, ‘Bloody Mary’, ‘White Russian’, ‘Black Russian’; van alles voor diegene onder ons, die nog niet genoeg van dit water met een k hebben genuttigd.
Russische, Oekraïense en gipsy beats gonzen door de ruimte. De dansvloer is nog leeg. Maar wij, Slavisten en Ruslandkundigen, zijn ongeremd en kennen geen schaamte. Hoe meer ruimte hoe beter. Uiteindelijk is het een bont geelschap, is de dansvloer gevuld en dansen we met z’n allen de polka.
(voda= water in Ru, en vodka= vodka
zakoeski= hapjes)
donderdag 21 juni 2007
De laatste loodjes
Mijn heerlijke studentenkamer aan de Bree is opgezegd en de laatste puntjes voor mijn bachelorscriptie worden op de i gezet. Vrijdag 29 juni vlieg ik naar Helsinki om vanaf daar per trein Sint Petersburg binnen te rijden. Ruim twee weken de tijd heb ik dan om een baan te vinden. Daarna kom ik weer even terug om eind augustus met heel mijn hebben en houden (25 kilo) afscheid te nemen van Nederland. Ik ga een nieuw wervelend leven in Sint Petersburg op bouwen! En jullie kunnen via deze blog meegenieten van mijn verbazingen, vreugdes, frustraties, bijzonderheden en avonturen.
De voorgaande blogs over 100 dagen Sint Petersburg zijn terug te vinden op: http://lija.hyves.nl/blog/
Mijn lievelingsroute
geschreven voor het NIP-krantje; april 2006
zondag 8 april 2007
Aanrader (voor studiegenoten, Ruslandliefhebbers en bevriende hydroloog)
Een 'biografie' van de sovjetschrijver Konstatin Paustovski in zijn tijd geplaatst door belangrijke historische gebeurtenissen. Van de revolutie, sovjetleider-wisselingen tot de toepassingsweidte van de Goelagkampen, waterbouwwerken en het goed gedocumenteerde archief van de Lubljanka. Een prachtvoorbeeld voor het doen van onderzoek. Het doet lezen als een groot avontuur, waarbij elke ontdekking een nieuwe vraag oproept. De tragiek en het harde bestaan ten tijde van de NKVD en Glavlit vervlecht, voedt en zijn verzonken in talloze memoires/ herinneringen. De bewuste censuur en het uit de gratie vallen en dus compleet verdwijnen van een werk (maakt niet uit of het een boek, film persoon of baai is). Frank Westerman heeft niet alleen uitputtend bronnenonderzoek verricht, zoals de verantwoording laat zien, maar ook veel ervaringen en verhalen opgedaan door zijn reizen en interviews. Dit alles is op een dergelijk fijne manier verwoord, dat het me bijna laat opspringen opzoek naar ontdekkingen en vragen in mijn eigen bacheloronderzoek. Chapeau en merci voor het voorbeeld en de inspiratie(vonk).